Câştigători Concursul de eseuri „Uniţi sub tricolor – 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România

DSC_0290

Pe 27.03.2013, la NaturaClub a avut loc premierea concursului de eseuri”. Juriul a deliberat:

Locul I – Alexandru Gujuman, Liceul „Spiru Haret”, Moineşti

Locul II – Tatiana Postica, Colegiul „Mihai Eminescu”, Bacău

Locul III – Potroghiru Alexandru, Colegiul „Mihai Eminescu”, Bacău

Premii speciale:

– Duma Mihaela, Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”, Bacău

– Dionisu Popiac, Liceul „Lucian Blaga”, Tiraspol, R. Moldova

– Vlad Bunu, elev Aneneii Noi, R. Moldova

– Zelinschi Cristina, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Sângerei, R. Moldova

– Daniela Stanciu, Colegiul Naţional „Stefan cel Mare”,Suceava

Mai jos aveţi spre citire eseul câştigător:

„Nimic nu e mai urâtă, nimic mai prigonită şi mai lovită decât dragostea supremă de românism.”

Nechifor Crainic

Daca i-aş spune fratelui că sunt rătăcit, mă va ajuta oare să-mi regăsesc calea pierdută? Dacă cineva şi-ar bate joc de propriile valori ce mă definesc, fratele m-ar privi indiferent? Dacă mi s-ar fura o parte din mine, el nu ar reacţiona de loc?

Basarabia (câteodata urăsc această denumire dar nici Republica Moldova nu pot folosi amintindu-mi de statul fără naţiune, istorie şi limbă proprie) este rătăcită şi departe de adevăr. Spălarea de creiere din timpul comunismului, existent pe acest pământ ignorat de zeiţa Fortuna, a satisfăcut pe deplin obiectivul ruşilor deznaţionalizând populaţia dintre Nistru şi Prut. Zic că le-a reuşit, deoarece astăzi în aşa presupusa Republica Moldova au mai rămas puţini care nu şi-au uitat obârşia, nu au uitat ca vorbesc şi scriu româneşte şi urmează aceleaşi obiceuri şi tradiţii ca orice alt român. Şi totuşi pe cât se pare de gravă situaţia, idealul unirii nu moare. Născut basarabean, cunoscând îndeaproape influenţa rusească şi urmările propagandei antiromâneşti a acesteia, eu singur având mentalitatea postsovietică, specifică tuturor moldovenilor şi care, de fapt, se aseamănă mult cu mentalitatea existentă în toate tarile CSI, niciodată nu am contestat naţionalitatea română a basarabenilor. Chiar şi când mi-am cunoscut fraţii din dreapta Prutului, în ciuda diferenţelor de mentalitate şi cel mai dureros în ciuda indiferenţei lor faţă de Basarabia nu am încetat să vreau şi să cred în realizarea unirii.

Trist e că în România, mai ales în rândul tinerilor, patriotismul a dispărut iar reîntregirea neamului pentru majoritatea este un lucru bun dar nu şi primordial. De multe ori cufundat în gânduri, dezamăgit de indiferenţa oamenilor faţă de propriile valori ce-i definesc, mă gândesc că dacă România ar pierde acum, să zicem Transilvania, sunt sigur că peste 1-2 generaţii resemnarea şi indiferenţa nu vor mai lăsa loc vreo unei eventuale lupte pentru reîntregire, fie şi măcar din cauze politice, economice dacă nu pentru fraţii abandonaţi străinilor. Pentru ce au luptat eroii Românei, pentru ce au murit în închisorile politice, lagărele de concentrare, gulagurile comuniste , pentru ce au fost deportaţi buneii noştri care şi-au păstrat mereu demnitatea şi mândria de a fi român? Pentru ca astăzi nimeni să nu-şi mai iubească Patria, fără nici un respect pentru poporul din care ei fac parte? Unde le este mândria? Dezamăgirea îmi este şi mai mare atunci când cei interesaţi de Basarabia, încearcă să-şi cunoască fraţii şi izbindu-se de vorbirea acestora plină de rusisme, de poziţia ostilă a multora faţă de România, de ruşi şi pro ruşi, acuză basarabenii pentru toate acestea, uitând şi neînţelegând faptul ca toată această societate a trecut prin două sute de ani de propagandă rusească, care a avut menirea de a distruge tot ceea ce este românesc. Până şi Grigore Vieru, iubitul poet basarabean cu inimă românească spunea: „Câtă limbă română a rămas în Basarabia, ar putea s-o înveţe uşor şi rusul”.

Şi totuşi speranţa celor ca mine că într-o zi neamul românesc va trăi sub acelaşi cer nu a dispărut. Ea persistă în inimile celor a căror suflet încă se cutremură la auzul cântecelor patriotice care amintesc eroii ce au luptat pentru un singur ideal. Tot Vieru spunea că deşi visul multora este să zboare în cosmos, visul său este să treacă Prutul. Şi acesta a fost visul dintotdeauna al basarabenilor chiar şi dacă mulţi azi au uitat cine sunt.

Până la urmă salvatorul celor din Basarabia ramâne tot România. Eu cred că dacă cele 80-90% din populaţia României, care doresc unirea celor doua state ar dori ştergerea graniţei de pe Prut la fel de mult ca cele aproximativ 20% din Moldova, a căror inimi bat mult mai intens când vine vorba de românism, atunci Unirea ar fi inevitabilă. Sunt sătul de aceleaşi tipice acuzări din partea populaţiei aduse clasei politice. Eu nu am crezut nicioadată în cei de l-a guvernare, ba mai mult, îmi permit să spun că unirea o va face oamenii simpli şi nu politicienii. Doar că acest lucru nu e posibil atât timp cât nu există o conştiinţă naţională în fiecare din noi. Salvarea integrităţii naţiunii româneşti se va face doar prin trezirea simţământului patriotic.

Măcar în amintirea şi pentru respectul celor, care au rezistat presiunilor ostile, care au crezut şi au luptat pentru a îndeplini idealul ce ar trebui sa fie primordial pentru poporul nostru- aducerea tuturor românilor sub un stat unitar, ar trebui trebui să ne iubim România, şi să nu uităm fraţii rămaţi printre străini. Unirea nu ar mai fi atât de intangibilă pe cât pare. Basarabia demult a căzut în neantul minciunii, dar este de datoria românilor din ţara-mamă să aducă lumina adevărului peste Prut, în minţile oamenilor. Totuşi sper, ba chiar îmi rezerv credinţa că Basarabia va redeveni România, spuând tare precum Constantin Romanu Vivu: „Să ştie dar tiranii că nu vor mai putea pune graniţa între români şi români”

Basarabiei i s-a furat identitatea iar acum e pe o cale rătăcită. Ruşii şi-au bătut joc de de limba, obiceiuriile şi tradiţiile Basarabiei. Basarabiei i s-a furat o parte din ea- Transnistria. Oare ce-ar face fratele mai mare? Pentru mine raspunsul e necunoscut..

Acest articol a fost publicat în Noutăţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s