Intră voluntar pentru un recensământ corect în Republica Moldova

Anul 2014 este unul cheie în Republica Moldova. Este pentru prima oară după declararea Independenţei celui de al doilea stat românesc, când avem ocazia unei informări corespunzătoare asupra identităţii cetăţenilor Republicii Moldova. În acest sens cu ajutorul voluntarilor se va duce campania de informare „Vorbesc Româneşte, Sunt Român”.

             Ultimul recensământ realizat în anul 2004 s-a făcut sub administrarea comunistă pro-sovietică a statului Republica Moldova. Cu această ocazie s-au comis numeroase abuzuri şi nereguli ce au avut drept principal scop diminuarea procentului celor s-au declarat români. Am să vă dau câteva modalităţi de fraudare, aşa cum mi-au fost ele relatate:  – completarea datelor fără a se mai face deplasarea pe teren – cea mai uzuală; – completarea în creion a datelor privind identitatea etnică în cazul în care cel intervievat insista să se treacă român; – completarea directă a etniciei fără ca cel intervievat să se mai pronunţe.

              Dincolo de acest mod de fraudare a informaţiei, după ocuparea de către sovietici a acestui teritoriu românesc, dar şi după declararea independenţei faţă de Imperiul Sovietic, s-a dus o campanie dură de dezinformare cu scopul de a modifica percepţia asura propriei identităţi. Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi-a propus ca în acest an să ducă o Campanie Activă de Informare cu privire la modul în care ar trebui să se declare cetăţenii Republicii Moldova vorbitori de limbă română. Aceasta se va desfăşura sub denumirea de „Vorbesc Româneşte, Sunt Român.” Fiecare cetăţean al Republicii Moldova se poate implica în această campanie de informare prin înscrierea pe pagina Campaniei romanism.ro. În aprilie 2014 va avea loc recensământul general al populaţiei în Republica Moldova.Toţi cetăţenii celui de-al doilea stat românesc vor fi chestionaţi în mai multe privinţe esenţiale, inclusiv şi în cele legate de etnie şi limba vorbită. Aceste informaţii nu pot fi obţinute decât printr-o participare şi cooperare responsabilă a tuturor locuitorilor Republicii Moldova, prin răspunsuri oneste la întrebările recenzorilor, cu precizarea că toate aceste informaţii se bucură de confidenţialitate absolută, că ele nu pot fi folosite în nici un fel de circumstanţe altfel decât în scopurile declarate. Având însă încă proaspătă în memorie experienţa recensământului trecut, mulţi dintre concetăţenii noştri vor ezita să răspundă sincer la întrebări sau pur şi simplu nu vor ajunge să cunoască toate posibilităţile care le stau în faţă şi vor alege greşit. E de datoria noastră – a românilor responsabili din Basarabia – să aducem la cunoştinţa populaţiei drepturile şi opţiunile de care dispune. Din acest considerent s-a lansat campania de informare „Ai dreptul să te declari român” desfăşurată pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Şi-au anunţat deja implicarea în campanie majoritatea celor care înţeleg că acest recensământ constituie prima noastră şansa adevărată, de după căderea URSS, să demonstrăm, prin cifre, care este naţiunea majoritară pe aceste meleaguri. Dar pentru a realiza acest lucru e nevoie de un efort comun şi mai mare. E nevoie de toţi cei care gândesc şi simt în limba română să dea o mână de ajutor. Dacă vrei să fii stăpân la tine acasă şi îţi pasă de viitorul copiilor noştri, ajută această cauză mergând la rubrica „Înscrie-te” aici sau sunând la numărul: 067693338.

Lulea Marius Dorin

Platforma Unionistă Acţiunea 2012

Acest articol a fost publicat în Noutăţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s